Kosilo v Benetkah

Benetke so dve uri iz Ljubljana, kakšno uro več iz Prekmurja in še manj iz Primorske. Zato vprašanje “ A greš v Benetke?” ni nujno zgolj rečenica v otroški igri.
Vsaj enkrat na leto je treba na to vzhičeno vprašanje, postavljeno kako zgodnje sončno pomladno jutro, odogovoriti “Ja!”
In ob enih smo že na kosilu v malo odmaknjenem, a prijetnem in svetlem bacaru v Cannaregiu.

Ampak doboro je vedeti, kam si namenjen, saj so Benetke polne tako imenovanih “tourist trapov”, pasti za turiste, restavracij, pred katerimi stojijo livrirani težaki in te silijo noter jest turistični meni. Nikar se ne dajte tem vsiljivcem! Poiščite si pravi beneški bacaro, nekakšno beneško varianto tapas bara, kjer boste srebali prosecco in zobali ocvrte ribje ali mesne kroglice, ali pa tisto resnično trattorio, ki ste jo sanjali skupaj z beneškimi maskami in mičnimi gospodičnami pod njimi.

Bacaro

Anice Stellato

V Benetkah zmeraj znova iščeš beneško hrano, in z vsako oljnato pico in tveganimi špageti z vongolami se zdi beneška hrana dlje …
Pa je potrbeno stopiti samo do Cannaregia, za nakdanjim getom, Pri zvezdnem janežu je kraljestvo šavorjev, cichetov in moechov…kaj pa vse se to je , pa moramo poskusiti sami. 
Vredno ovinka. Na takih ovinskih se Serenissima razkrije v novi podobi.

Fondamenta della Sensa, 3272
30121 Venezia, Italy
041 720744

Ko se po Campo San Felicespuščate proti mostu Rialto si oglejte, koliko zapuščenih hiš premorejo Benetke v tej četrti, kjer je bival slikar Tintoretto.


In ko so že na San Felice, tukja se lahko odločamo med dvema oštarijama:  Vini da Gigio slovi kot ena najbolj zanesljivih in tradicionalnih beneških oštarij, kjer lastniki vsako jutro obiščejo ribarnico pod Rialtom,  V La CantinI malo naprej na Strada Nuova pa Andrea in Francesco strežeta antipaste: narezke z lardom, culatellom, pršutom ali coppo, bruskete s porchetto (odojkovo pečenko), posebej mastno mocarelo iz Puglie, imenovano burratta.
Ali pa si zgolj za “po poti”kupimo turški med, torrone, v eni od kavarn na Stradi Nuovi. Hmmm, ali pa sladoled v sladoledarni Grom, ki jo bomo uzrli že zaradi vrste čakajočih, ki se vije pred njo

Vini da Gigio
Cannaregio 3628 a 

tel- +39 041 5285140

La Cantina
Strada Nuova Cannaregio3689

Tel +39 041-522-8258I

Naranzeria

Najbrž so tukaj, pod mosto Rialto, nekoč prekupčevali s pomarančami. Danes bi lahko mize s pogledom na Canal Grande pomenile past za turiste.Pa ni, je Naranzeria, zvečer eden najživahnejših lokalov, ki slovi kot izjemne bacaro: obloženi kruhki z bakalajem in lososom,  sveže ribe in najboljše mesnine, celo suši pripravi ob večerih japonski mojster.

http://www.naranzeria.ti
San Polo 130
041 72 41 035

Kava in sladice

Marchini

Campo s. Luca

4589 San Marco
041 241 3087

http://www.pasticceriamarchini.com/

Kavo bomo gotovo spili že kje spotoma a le stežka se bomo uprli, da ne bi pri Marchiniju spili še ene.
Tradiconalne beneške sladice v svoji najbolj mamljivi izvedbi. Če jih ne zmorete tam, jih vzamite za s sabo.

Doževa palača, Trg svetega Marka, Rialto in…

Če od Rialta sledimo puščicam z napisom “Ferrovia” – te vodijo do železniške postaje in do parkirišč na Piazzale Roma – bomo v petih minutah prišli do četrti San Polo, kjer se ustavimo na trgu Campo dei Frari. Na vsak način moramo vstopiti v cerkev Santa Maria Gloriosa dei Frari, eno najlepših beneških bazilik, ki se je drži frančiškanski samostan. V njej si poglejmo Ticijanovo Vnebovzetje in pa nad oltarjem Triptih Giovannija Bellinija iz leta 1488.

In če pogeldamo na tlak, bomo uzrli počasi beldeče ostanke karnevalskih konfetov, ki jih vztrajno spira pomaldni dež in suši prvo sonce. Pravijo, da se čarovnija benetk skriva med beneškimi kamni. In da je treba Bentke zazanvati z vsemi čuti, gledati, tipati, vohati in okušati.
Gremo v Benetke?


Nikar se ne odpravljajte v benetek ob ponedeljkih, saj je večina stvari zaprtih
Za uvod si preberite kakšno kriminalko Donne Leon ali Smrt v Benetkah Thomasa Manna, še bolj poglobljeni pa klasični The Stones of Venice Johna Ruskina