Zeljni zavitek

21.02.2011

1 zavitek vlečenega testa (250g)
1/2 glave zelja (0,5 kg)
oljčno olje
50 g masla
2 pesti sveže nastrganega parmezana
mlet poper

po želji: 100 g tankih rezin pancete


Tukaj pa se obnese kupljeno vlečeno testo, saj je bolj suho kot domače, ki je sveže razvlečeno. Potrebovali bomo 4 liste testa, dimenzij 30x40 cm.
Pečico razgrejemo na 180 stopinj.
Pristavimo velik lonec osoljene vode.Zeljno glavo natrgamo na liste. Čim voda zavre, vanjo vržemo zeljne liste. Ko uplahnejo( po 3 minutah), jih stresemo na cedilo, da se nekoliko osušijo in ohladijo.
Maslo pristavimo v mali kozici. Čim se stopi, ga odstavimo. Obarjene zeljne liste narežemo na rezance šririne 0,5 cm.
Panceto – če se zanjo odločimo - popečemo pod žarom ali v ponvi. Pečeno panceto nadrobimo na grobe koščke.
Prvi testeni list razgrnemo po delovni površini, ga s čošičem tanko premažemo s stopljenim maslom in pregrnemo z drugim testenim maslom. Potresemo s polovico narezanega obarjenega zelja, popramo, blago solimo in potresemo s parmezanom, Pokapljamo z oljčnim oljem in potresemo še z zdrobeljno panceto. Zvijemo v ploščat zavitek. Postopek ponovimo še s preostalo polovico zelja in nadaljnjima dvema testenima listoma.

Zvitek položimo na pekač in po vrhu premažemo z maslom. Pečemo 25 minut, da se zlato zapeče.