A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: Invalid argument supplied for foreach()

Filename: twitter_timeline/pi.twitter_timeline.php

Line Number: 440

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/kundi/public_html/ljubezenskozizelodec.si/system/codeigniter/system/core/Exceptions.php:166)

Filename: core/Common.php

Line Number: 424

Ljubezen skozi želodec - Tedenski recepti

Kvašeni cmoki z vanilijevo omako (Germknodel)

28.02.2011

300 g moke
1 - 2 dl mleka
50 g masla
2 jajci
20 g kvasa
1 žlica sladkorja
ščep soli
200 g slivove marmleade
mleti mak za posip

omaka:

1 vrečka vanilnega sladkorja
2 žlici škrobne moke
4 dl mleka
2 žlci sladkorja

Moko presejemo v skledo. V sredini naredimo jamico in vanjo nalijemo 1 dl toplega mleka. V mleko nadrobimo kvas in ga s prsti ali šibo razmešamo.Dodamo še sladkor in primešamo nekoliko moke, da dobimo v sredini gostotekoče testo, Pokrijemo s krpo in pustimo na toplem 15 minut, da kvasec nekoliko vzhaja. Medtem v kozici razpustimo maslo in pustimo, da se ohladi na telesno temperaturo. Vzhajanemu kvascu dolijemo stopljeno maslo,Dodamo še 1 celo jajce in 1 rumenjak, Zamesimo gladkotesto. Po potrebi dodamo še malo toplega mleka ali moke: testo mora biti kar mehko, podobno kot za krofe, Pustimo,da na toplem pol ure vzhaja na dvojno prostornino, Medtem pripravimo parilnik. Če ga nimam, si pomagamo z velikim loncem, čez katerega poveznemo prilegajoče se cedilo,
Vzhajao testo zvrnemo na pomokano delovno površino in ga razvaljamo za prst na debelo.
Razdelimo ga na 4 -6 kosov, velikih kot dlan. Na sredo vsakega kosa položimo žličko temne slivove marmelade, ki jo nato zapremo v testo kot v culico. Konce močno stisnemo, nato pa culico položimo z gladko stranjo navzgor. Dobiti bi morali polkrožne kupčke testa nepravilne oblike, ki pa se bodo med vzhajanjem lepo napihnili.
Tako nadevane cmoke rahlo pokrijemo in jih na toplem pustimo še 5 minut - toliko, da voda v parilniku zavre. Zdaj cmoke položimo na paričlnik vsaj 3cm vsakeebi - med parjenjem bodo cmoki veselo narasli, zato morajo imeti dovolj prostora, vseh najbrž ne bomo mogli kuhati hkrati.

Cmoki se parijo 25 minut, medtem pa pripravimo vanilijevo omako, ki je pol užitka the comokov: v kozico z debelim dnom nalijemo mleko, sladkor in vanillin sladkor, škrobno moko pa posebej razmešamo s štrimi žlicami mleka. Mleko s sladkorjem pristavimo, v vroče dodamo razmešano škrobno moko in med stalnim mešanjme zavremo ter kuhamo še minuto ali dve.

Kuhane cmoke prestavimo na globok krožnik, prelijemo z vanilijevo omako, potresemo s ščepom mletega maka… in se spomnimo na smučanje.