Brokoli z zapečenim kozjim sirom

20.09.2011

Za 4 osebe:
1 kg brokolija
sol
25 g masla
100 g kozjega sira z belo plesnijo
oljčno olje

Pečico segrejemo na 200 stopinj.

Brokoli oplaknemo, mu odrežemo trda stebla, nakar ga razlomimo ali narežemo na cvetove. Obarimo ga v slanem kropu, toliko da ostane še čvrst. Pazimo, da je to res samo 2 do 3 minute, sicer bo premehak in bo začel razpadati. Ko je obarjen, ga na cedilu »šokiramo« s hladno vodo, da ga ne bi para kuhala še naprej in bo ostal lepo čvrst.

Pekač namažemo z maslom. Brokoli pomažemo po pekaču, nežno solimo, med cvetove razpodelimo kosme masla in povrh nastrgamo kozji sir. Vse skupaj pobrizgamo z oljčnim oljem in damo za 10 do 15 minut v pečico, da se sir lepo razleze in zlatorjavo zapeče.

Krasna priloga za k telečji krači, pečenki, stejkom in sploh vsem močnejšim jedem, ki jim brokoli s svojim značajem lepo parira.