Ljubezen skozi želodec 2

Po zdravi pameti
Luka Novak, Valentina Smej Novak
fotografije: Peter Bratuša

Kuhajmo ekonomicno, tako s časom kot s sredstvi, in jejmo po zdravi pameti – zmerno, običajno, PRAVO HRANO.

Ljubezen skozi želodec z dvema stotinama novih receptov.

Odpravili se bomo v kraljestvo solat, spekli puhast kruhov narastek z beljakovo kapico in mešali koktajle.

Zelenjavo bomo uživali solo ali v bendu: beluše recimo po Bismarckovo, pečeno  pomladansko zelenjavo pa v družbi.

Spekli bomo božanske skutne palačinke in k orehovim razžvrkljali še šodo (laže narediti, kot izgovoriti).

Kuhali bomo testenine, riž in polento, od besnih peresnikov do rižote z bučo, svaljkali domače njoke.

Jedli bomo »ribo doma, kdor jo ima«: od soške postrvi do zelene ribje pite.

Naredili bomo telečjo pečenko z orehi (in jo naslednji dan reciklirali v hladnem vitellu tonnatu) ali slovito (in malo nostalgicno) pečenko Stefanie.

Bi raje kaj močnatega, recimo skutne žlicnike z malinovo omako, kaj zdravo sladkega (korenčkovo torto, brez heca) ali preprosto popolnega – češnjev zavitek?

Posebno poglavje je namenjeno praznični kuhariji, od novoletnega lososa v testu do velikonočne pince.

Naj v loncih brbota hrana z dušo in duhom.
ISBN 978-961-92970-0-1
trda vezava
448 strani

Ljubezen skozi želodec

Sodobna družinska kuharija
Luka Novak, Valentina Smej Novak
fotografije: Peter Bratuša

Ne samo kaj, predvsem kako!

V knjigi Ljubezen skozi želodec ne gre samo za to, kaj kuhamo, ampak predvsem za užitek samega procesa: prijetno je, ko doma zadiši po blago popraženi čebuli, ko zacvrči riž, ki ga stresemo nanjo, ko zadehti puhteče vino, s katerim pogasimo osnovo, ko se pogrinja miza in se hiti s pranjem solate.

Preprosti užitki, ki nas spominjajo na to, da si moramo veselje in radost v domači kuhinji pričarati sami!

V knjigi so zbrani recepti za jedi, ki jih bomo kuhali vedno znova, z natančno razloženimi postopki, triki in namigi, ki izhajajo iz domače prakse:

Moderna klasika: Špageti s pečenimi paradižniki, paella ali lahka solata s popečenim kozjim sirom.

Prebujena tradicija: Bi skutni zavitek ali raje pravi recept za prekmursko gibanico, s postopkom v slikah, korak za korakom?

Vsakdanja hitrica: Nič ne sprašujte, danes utegnemo samo testenine z brokolijem ali na hitro popečene ribje fileje z rezanci ...

Vesela družbica: Naredimo pica žurko za prijatelje? Povabimo žlahto na nedeljsko pečenko?

Otroška malica: Bomo otroke potolažili s hrenovkami v testu ali raje z malinovimi lučkami?

Na štedilnik z loncem!
ISBN 978-961-259-057-4
trda vezava
20 x 26 cm
432 strani